Norske keramikere

Blant keramikere i Norge fra 50-60-tallet setter vi fokus på bl.a Erik Pløen, Kåre Berven Fjeldsaa, Arne Åse, Magne Kvildtad, Leif Heiberg Myrdam, William Knutzen og Rolf Hansen.
Av andre designere innen brukskunst kan nevnes smykkedesignere; Tone Vigeland, Anne Greta Eker, Studio Elsa&Paul, Grete Prytz Kittelsen, emalje; Bjørn Engø, porselen; Tias Eckhoff, Eystein Sandnes m.f. Flere av disse var mulikunstnere og bidro på flere kunst-områder. De fleste arbeidene under er i privat eie. Keramikk for salg i Glassmenageriet finner du her

 • Erik Pløen
  Erik Pløen (1925 – 2004) var en stor norsk keramikk-kunstner. Mats Linder skriver om Erik Pløen: “Han er en av frontfigurene i moderne norsk keramikk. Han hadde et usedvanlig variert kunstnerskap der han hele tiden eksperimenterte med nye former og glasurer. Pløens arbeider kjennetegnes først og fremst av en stor skulptural forståelse.” Skulpturen på bildet er 40 cm høy. Den er i privat eie. Keramikk for salg av Erik Pløen og andre store norske keramikkere, finner du i Glassmenageriet – her.

 • Kåre Berven Fjeldsaa
  Kåre Berven Fjeldsaa (1918- 1991) gikk i lære hos Jens Von der Lippe. Fjeldsaa startet eget verksted i 1947. Han var med på de store internasjonale utstillingene til Foreningen Brukskunst og Norway Designs i 1951 til 1957.  Kåre Berven Fjeldsaa fikk gullmedalje på Triennalen i Milano i 1954 for sin keramikk. I 1957 ble han kunstnerisk leder og designer for Stavangerflint og tiden som keramiker var slutt.

 • Magne Kvilstad
  Magne Kvilstad ( 1925 – 1991)  I studietiden ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (1950–1953) var han elev av Jacob Prytz og Jens von der Lippe. Etter en tid ved Gann og Graveren etablerte han KM-Keramikkverksted ved Blommenholm. I 1960 deltok Kvilstad i Triennalen i Milano og i 1962 mottok han gullmedalje på en internasjonal keramikkutstilling i Praha.

 • Arne Åse
  Arne Åse (1940 – ) Utdannet ved Bergens Kunsthåndverksskole i 1965 og som lærer i keramikerfaget har han gjort mye for utviklingen av dette kunsthåndverket. Bl.a. ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Han er en av de viktigere keramikere i Norge. Han har også gjort seg bemerket i utlandet og er innkjøpt av mange museer. Fikk Jacob-prisen i 1987, og Bayerische Statspreis i 1989. Arne Åse har et svært variert kunstnerisk uttrykk. Tynt porselen er ett av dem! Skulpturen på bildet er i privat eie.

 • William Knutzen
  William Knutzen (1913 – 1983) var storartet brukskunstner. Hans læretid var hos Eilif Whist og Andreas T. Schneider. Utdannelse ved Statens Håndverks- og kunstindustriskole. Han var tilsluttet bl.a. Graveren, Arnold Wiigs Fabrikker (AWF) og startet flere egne versteder. Hans kunstneriske form varierer, men de grafiske formene i dekoren er kjent William Knutzen-stil. Vi finner hans arbeider i mange nasjonale såvel som internationale museer.

 • Leif Heiberg Myrdam
  Leif Heiberg Myrdam ( 1938 -) Utdannelse ved Statens håndverks- og kunstindustriskole med bl.a. Jens von der Lippe som lærer. Arbeidet i flere år sammen med Erik Pløen, noe som kan gjenkjennes i flere arbeider. Hans arbeider er ofte asymmetriske, også skulpturelle, og tungt glasserte. Myrdam hadde eget versted i Asker. Vasen på bildet er i privat eie.